18 Mayıs 2009 Pazartesi

MERAK ETTİNİZ Mİ?

Biberden ağzımız yandığında çoğumuz hemen su içeriz ama pek bir işe yaramadığını görürüz. Peki, nasıl oluyor da biberin yakıcı te’sîrini su gideremiyor. Çünkü yağ ve su kesinlikle birbirine karışmaz. Yani su yağı çözemez. Biberin yakıcılık veren maddesi yağlı bir madde olduğu için, ne kadar su içerseniz için onunla birleşmez. En iyi metot ekmek yemektir. Ekmek bu yağı emer ve mideye taşır. Bir diğer etkili yol da süt içmektir. Çünkü sütün içindeki kazein maddesi bir deterjan görevi yapar ve biberin yağıyla karışarak ağzı temizler.

2 yorum:

-mka- dedi ki...

Ekmeğin refakatinde mideye nakledilen acı, mideyi yakmıyor mu acaba?

Bir deney;

Deney malzemeleri; Yarım limon, bir fotoğraf makinası ve bir adet (Kız/erkek farketmez) 13-14 aylık bebek..

Yapılışı; Yarım limon, bebeğe verilerek "mama, mama, ye hadi" yönlendirmesiyle bir güzel yedirilir. Daha sonra fotoğraf makinası alınır ve bebeğin karşısına geçilir..

Bebeğin, limonu tattıktan sonraki yüz ifadeleri, ard arda ve seri bir şekilde fotoğraflanır..

Her acı biber yendikten sonra bu fotoğraflara bakılır ve ağızdaki acı; kalpteki şefkat hissi ve yüzdeki gülümsemelerle bir güzel bastırılır ve acı unutulur..

-mka-

deniz dedi ki...

Acı falan kalmaz böyle :)